måndag 26 oktober 2015

Borta bra men hemma bäst

Äntligen hemma! Det har varit underbart och så energigivande. En förmån att kunna göra en resa när sinne och kropp behöver lappas och laddas.
Att få vara i detta klimat! Vissa dagar kändes det som varken varmt eller kallt bara lent ljummet. Bara så!
Att få gå till dukat bord och äta sig mätt, gå vidare till vila vid ett rullande hav, läsa, bada och bara njuta till nästa mål mat.
Trädskugga
 Men så blir man mätt. Och utvilad och behöver mer att göra än gå promenader.  Människan är nog inte skapt att bara vara sysslolös i stillhet. Inte jämt men absolut ibland!
Läser nu Karin Wahlbergs "Än finns det hopp".
Bra bok av en bra författare.
Det kommer fler delar....
Ett antal kvinnoporträtt á la 50-tal. Tänkvärt och lite som en återblick i min egen uppväxt.  Inte mycket som ändrats i grunden egentligen. 
Undrar varför det inte blev bara bra?
Är priset att "få" utbilda sig och arbeta i eget yrke att man måste ha full fart jämt och ett liv fyllt med allt som man kunde ha när en person var hemma och arbetade med hemmet?  Och utan att ta hjälp?
Vems krav och värderingar lever vi?
Undrar hur den bästa av världar ser ut?
Jag vet hur min ser ut! Men det har tagit lång tid att hitta den världen och att våga leva där.
På en vecka har häcken tappat sina löv och ekarna fått färg av cognac och guld i sina kronor... Höstluft är underbart att andas.




Hur blev det med koftorna då? ja både de och strumporna låg kvar i resväskan hela veckan. Tog med en tunn kofta en kväll till middagen men den behövdes inte alls. Så det var några kilo för mycket i onödan. Klänning och kjol var det som gick att klä sig i.
Lärdom? Våga ta med bara en kofta om det ska vara över 20 grader varmt.

När tvätten låg i tvättmaskinen blev jag bara tvungen att sy färdigt necessären av mönstret från Quiltbiten!
Måste visa....
....min första nessecär 
Det var riktigt roligt att sy igen!
Nu är semestern slut för denna gång. Åter till vardag och jobb och vanligheterna. Rätt skönt det också!

söndag 25 oktober 2015

Rik och mätt med hemlängtan

Nu är det påfyllt med ny energi genom nya upplevelser, C- och D-vitamin från sol och frukt, god mat o dryck, möten med trevliga människor och en hel del sand mellan tårna. Känner mig rik och uppfylld.
Att få uppleva en vecka på det här sättet är en nåd att stilla bedja om. 

Amadorestranden i all sin härlighet
Men nu längtar jag hem! Till symaskinen och de halvfärdiga necessärerna. Bland annat. 
Har haft lite handarbetsabstinens den här veckan. Har så svårt att göra ingenting. Men då har jag ju kunnat titta runt på andras bloggar vilket varit så kul. Tack för att så många skriver och berättar om sina verksamheter.
Jag tror det är bra att ta lite ledigt från handarbete o sye då och då. Inte för att det är roligt att vara ifrån men för mig är det bra att stanna upp. Har lite svårt att fokusera,  blir ofta sugen att börja på nya saker.  Och så blir jag lite stressad av att ha för mycket igång samtidigt. 
Kanske ska jag börja fiska?
Att fiska ser så avstressande ut.

tisdag 20 oktober 2015

Jorden runt på en vecka...

.....och samtidigt vara i paradiset. Här är ljummet och varmt om vartannat.
Amadorestranden, Gran Canaria 
Vi sover, badar, äter, solar och mår bara bättre och bättre.  Jag är fortfarande trött men det är så Hasta Manana här så jag kommer snart ifatt mig.
Har lite virkabstinens, lämnade ALLT handarbete och sye hemma. "Bara" böcker att läsa är med som förströelse. Promenader och vila resten av tiden. Det är så underbart.
Har varit här i två dygn,  på Gran Canaria och samtidigt har jag varit på Yttre Hybriderna  med  Peter May och i Norrköping med Emilia Schepp . Nu är jag på väg till Island tillsammans med Arnaldur Indridason.

Att läsa  är att resa men på ett annat sätt.
Det finns många sätt att pimpa sitt tak på.
Här är några exempel. 

söndag 18 oktober 2015

Höst, ljus, mörker och jag är nog resklar

 Louisiana i september 
Så lätt det är när solen skiner.



 I fredags morse när jag åkte till jobbet tog jag lite bilder. Det är mörkt nu när jag åker. Men solen gick upp och belyste guldet i träden.
Hemma är urnorna fortfarande fina. 
Glimtar av ljus i höstens tungsinthet. 
Men åh så svårt det är att packa. Det är kallt här. Ska vara 23 - 28 grader där dit vi ska men regna ibland. 
Kan jag lita på att det räcker med ärmlösa klänningar? 
Utan strumpbyxor? Min hjärna förmår inte att förstå.  Är för utmattad. Maken säger att det går att packa klänning och jag packar några koftor extra..... 
Tror att det blir bra för mig att åka bort och vila. Längtar!  Har lagt till badtofflor och baddräkt nu. 

onsdag 14 oktober 2015

Sy i taft och skön promenad


Allt blir inte som jag tänkt....
ja inte blev jag klar med prickiga kjolen och den lila tafttoppen. Jag fick pilla så mycket med den grå toppen. Måste ha ritat fel på mönstret för den blev för liten över höften och för stor över bysten. Fick ihop den till slut men vet inte hur det blev. Får lägga mer tid på den lila.

Skulle varit tvärtom på något sätt. MEN nu har jag sytt i taft och det är roligt   att sy och lätt att sprätta upp. Bara man använder fin synål och inte nålar ihop delarna. Det går bra att hålla dem när man syr, iallafall på ett lite mindre plagg. En stor klänning vet jag inte hur man ska hantera.
Och så är jag så sugen på att sy necessärerna nu. Kom också att hitta en liten liten necessär , typ lins- eller smyckesväska.  Kan man kanske ha i den stora? Den här är så fin tycker jag.
Bild från bloggen Mina quiltar och lite annat
Mönstret är att rita en rundel och klippa ut för botten/sidsömmarna i sidorna på rundeln. Jag hittar ingen bra bild på det men ska ta en när jag ritat upp mönstret och klippt ut tyget. Ja det är svårt att hålla fokus på klädsömnaden och då brukar det inte bli bra. Inget flow nu inte.....
Håller på med efterbearbetningen på klänningen och den grå toppen.
Och så ska jag packa ju.
Har varit ledig idag, sov länge och var sen på promenad  med en kompis, A, inklusive fika och mycket prat.
Promenad  i Gamla Linköping

Det var riktigt roligt att träffas. Energipåfyllnad i kubik.  SEN   blev det förpackning. Sorterade fram allt jag ska ha med mig.
Är väldigt trött och behöver vila så det blev ett lugnt tempo idag. Skönt!

söndag 11 oktober 2015

Syr bara syr och längtar

Nu är det  full fart på symaskin! ! "Behöver" lite nya kläder till resan.....kom på att jag vill ha en topp till middagen på kvällen och som matchar prickiga tyget jag köpte hos NygårdsAnna. Som ska bli en kjol eller klänning typ underklänning med rynkad kjol. Velar lite och det beror på taftöverdelen hur den blir.
Ja jag har snöat in på 60-talet när det gäller modell. Har förälskat mig i skorstenskrage....
Kunde inte heller välja färg så jag köpte två.  En grå och en mörklila taft. Har aldrig haft eller sytt något plagg i taft någonsin! Blir kul att prova på.  

En klänning till har jag sytt färdigt av det absolut  första Libertytyget jag köpte. 
Ett av två, även de inköpta hos NygårdsAnna. 

Älskar det här tyget.

Köpte ett rött också och det röda sydde jag en klänning av direkt. Men det här blågrå ( som påminner om åskväderfärger) har legat länge i korgen. Äntligen hittade jag modellen!
Lite A-formad, ärmlös och med skorstenskrage.....

Och som om det inte är nog med påslag nu så hittade jag ett necessärmönster och kunde inte låta bli att börja plocka med det. Det var när jag letade efter taft till toppen som jag gick in på Husqvarna-butiken i Norrköping. Hon hade en massa vackra quilttyger men ingen taft. Gick jag ut då? Nej jag skulle bara titta lite och det är farligt.
Kom ut med ett mönster på en necessär, "Resklara" från Quiltbiten och lite tyg och material. 
Tänkte julklapp. Så nu sitter jag och syr en necessär emellan de andra sömmarna. Är jättekul att sy den! 

Så kul att jag när jag var på IKEA i dag och kikade runt så hade de några roliga tyger och då blev det till två necessärer till! Julklappar så jag lägger inte ut tygerna på bild.
Däremot önskar IKEA God Jul nu:
Ikea i oktober!! 

Gick "outside the box", när jag var och handlade mat, då det stod handtvål till gästtoan listan.  Hittade en ny tvål, en annan än den vanliga! Blir som skum när man trycker fram tvål och luktar så gott. Magic foam! Spänning i vardagen....ibland bara händer det.

Nu är det inte långt kvar tills vi åker till värmen. Ska bli så skönt. Sol, promenader, avkoppling , pocketböcker, god mat och kanske bad. Som jag längtar. Lite svårt  att fokusera  på jobbet är det. Kollegan som sitter närmast mig ska åka samma vecka men till ett annat ställe. Så vi pratar mycket om packning, mat och andra trevligheter. Som sand mellan tårna och så!

Nu tillbaka till symaskinen!

 http://quiltbiten.com/monster/vaskmonster/resklara-monster/  Quiltbiten

onsdag 7 oktober 2015

Kappan och trädgård klara för hösten


Ja nu är kappan färdig och jag är nöjd med den också. Är så roligt när det blir som man tänkt sig, även med ändringar under tiden man syr. Har bryderi om jag ska ha jätteknappar eller knäppspännen!
Har inte hittat knäppspännen än men däremot stora knappar........

Helgen var härlig. Varm och solig med lugnt väder.
Trädgården har vi gjort vinterklar.


Häcken blev klippt, tomatplantan skickad till tippen, urnor skurades och alla tomma krukor åkte in på garagevinden.
Vi har kvar några stolar att vila i de närmsta veckorna, ja vi trodde ju att värmen skulle hålla i sig ett tag till men kylan dök upp plötsligt. Förhoppningsvis  kanske det blir några varma dagar till.  Och några krukor med höstblommor står fortfarande och skänker oss glädje.






Härlig är hösten när solen skiner!

Tog in lite av den avklippta häcken tillsammans med kärleksört.



fredag 2 oktober 2015

Klänning 2 klar och mera knutbroderier

Det gick snabbt att sy den här klänningen som blev en tunika. Roligt att få känna sig nöjd!
Tyg från Stoff & Stil och helt underbart skön att bära. Jag gillar den här modellen  jättemycket !! Har använt mönstret till att sy både tröja, blus, klänning och som nu, tunika. Väldigt enkel modell men ändå snyggt skuren. Går att variera med krage, knäppning, fickor och längd. Och tygkvalitet förstås. (Precis som med de flesta modeller.... 😶)
Gjorde den som en tunika för det passar tyget bäst tyckte jag.


Och nu är kappan på tur.  😊😊😊 Har klippt ut och sytt ihop delarna, det gick jättebra att sy på maskin. Ska fixa i fodret och fundera ut hur knäppningen ska vara.

Fortsätter att brodera mina knuthjärtan. Har gjort små lavendelpåsar och lagt i lådorna.  Virkningen då? Tar ett varv då och då men det går långsamt.
Har varit  så trött ett tag nu så handsömnaden på klänningarna o planlöst broderier har varit vad jag orkat förutom jobbet, hemmet och sömnaden. Snart är det semester med vila och rekreation, värme och sol, och mycket god mat hoppas jag.
Ska bli så skönt.
Därefter kommer jag att kunna vara ledig varje onsdag fram till jul. Så nu ska jag nog få tillbaks orken igen helt o fullt!!
Kvällshimlen